Bert Vanwynsberghe


Nacht of dag?
Ik werk meestal van 7 tot 17 uur als zelfstandig huisschilder. Die job zorgt ervoor dat ik mijn kunstwerken zelf kan sponsoren en dus volledige vrijheid heb. Ik probeer vooral overdag te werken, de avond is er om tijd te maken voor mensen.

Je zelfportret bestaat uit een slagroompunt met een kers op je hoofd en een smakelijke grijns. Hoe zou je jezelf omschrijven als het in woorden moet?
Als iemand die houdt van lachende gezichten, van relativerende humor en van het gebruiken van al z'n zintuigen. 'De kers op de taart', zeg maar.

Veel van je collages en schilderijen verdeel je in stukjes. Waarom?
Omdat ik geloof dat we allemaal deel zijn van een groter geheel.

Welke keuze in je leven zou je niet meer opnieuw maken?
Ik zou doordachtere keuzes maken in de liefde.

Voor de foyer van Schouwburg Kortrijk maakte je een levensgrote giraffe. Hoe kwam je op dat idee?
Eigenlijk is het meer een meubel dan een giraffe. Ik noem het 'Pimped Furniture': ik wilde vooral een grote sculptuur maken waar ik met vrienden een glas bier rond kan drinken. Iets wat 'kunst' en de kunstwereld een beetje relativeert. Dus ga je gang: gebruik het als toog, hang je jas aan z'n tong! Het is iets wat ik in veel van mijn laatste werk probeer te doen: kunst als gebruiksvoorwerp. In mijn tuin staat bijvoorbeeld 'Defencehouse', een tuinhuisje met een gewei op van vier meter hoog. Nu ben ik begonnen met een nieuw werk, 'Defence-LoveBoat'. Maar daar vertel ik nog niet te veel over.

Als mensen je vragen wat je doet, wat antwoord je dan?
Ik gebruik niet graag het woord 'kunstenaar' omdat mensen er vaak gewichtig op reageren. Meestal zeg ik dat ik schilder of huisschilder ben, waarop mensen antwoorden 'dat ik veel meer ben dan dat'. Maar dan vraag ik hen wat er verkeerd is met huisschilder zijn? In mijn ogen zijn alle mensen namelijk gelijk.

Welke vraag over je werk ben je moe?
Kun je wel je geld verdienen met kunst? Op die vraag bestaat trouwens geen goed antwoord: als je er geld mee verdient, ben je dan wel een echte kunstenaar? En als je er geen geld mee verdient, dan is het waarschijnlijk een hobby.

Welke muziek zet je zoal op tijdens het schilderen?
Einstürzende Neubauten, Steve Reich, Philip Glass, Deaf Center, Alva Noto. Als ik schilder en bijvoorbeeld naar het Britse elektronicaduo Autechre luister, dan voel ik me een machine worden. In trance kan ik zo uren doorwerken. Ik laat me graag inspireren door schoonheid en door emotie.

Hoe zou je je eigen smaak en stijl omschrijven?
Divers, omdat ik elke keer iets anders wil vertellen. Soms wat kitscherig, omdat ik een hekel heb aan schone schijn. Daarom leg ik trouwens over mijn beelden en schilderijen vaak een glossy coat, om het een 'afgelikte' uitstraling te geven, als aanklacht tegen de plastic wereld waarin we leven.

Waarom heb je laatst gehuild?
Omwille van een vrouw. Vorig jaar heb ik ook gehuild toen alle stukken van de giraffe op elkaar stonden en ze bleven staan! Na een half jaar werken aan een vijf meter hoge sculptuur mocht dat wel.

Vertedering of afgrijzen?
Wat anderen afgrijselijk vinden, vind ik soms interessant, zoals horrorfilms. Maar wat anderen vertederend vinden, vind ik soms afgrijselijk beklemmend.

Wie of wat heeft jou in je jeugd gevormd?
Mijn moeder. Na het overlijden van mijn vader – ik was toen negen jaar – heeft ze haar drie kinderen noodgedwongen alleen opgevoed. Ze liet ons vrij in onze keuzes, zolang we er maar voor gingen. En ze zag ons alle drie even graag, geen hiërarchie. Respect.

Je bent op Facebook lid van 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen'. Waarom?
Dit heb ik onlangs aangeklikt uit nieuwsgierigheid. Ik ben christelijk opgevoed maar ik ben niet gelovig. Ik geloof eerder in ethiek en het scherp aanvoelen van wat goed en fout is.

Aan welke intellectuele eigenschappen hecht je belang?
Ruimdenkendheid en gelijkheid. Zo geloof ik zelf steeds meer in reïncarnatie, omdat alle materiaal en leven telkens weer in andere vormen terug tot leven komt. Als ik bijvoorbeeld doodga, zullen insecten me opeten, die vervolgens opnieuw andere insecten worden. Het feit dat dit ieders lot is en dat we in de dood gelijk zijn, maakt dat mensen in mijn ogen ook tijdens het leven zelf gelijk zijn. Ik hecht daarom weinig belang aan hiërarchie tussen mensen.

Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Gezonder beginnen eten (al twaalf kilo lichter!). Verder wou ik dat ik een kortetermijngeheugen had. Dan deed ik alles voor de eerste keer.