De Stuyverij


1. Ben je goed in afscheid nemen?
Ik kan makkelijk afscheid nemen omdat ik altijd probeer om het grotere plaatje te zien. Jaarlijks maken we de seizoenen door en daarbij is elk seizoen een afscheid. Maar die seizoenen zijn ook deel van een groter, belangrijk geheel. Zo kijk ik ook naar afscheid nemen: in het leven gaan soms deuren dicht zodat andere open zouden gaan.

2. Tijdens het Spinragfestival brengen jullie kinderen en volwassenen samen met een lunch en met een slotparty. Wat ontstaat er dan volgens jou, als mensen elkaar ontmoeten?
Voldoening. Maar ook binding tussen mensen, omdat ze iets samen beleven of samen doen.

3. Wat is jouw tip om van lunchen de tofste activiteit van de dag te maken?
Er samen écht de tijd voor nemen.

4. Waar ben je bang voor?
Agressie. De oorlog, aanslagen, haat en de groeiende frustratie in de wereld maakt me verdrietig. En soms ook wel eens bang.

5. Wat was je grootste ontgoocheling tot dusver?
Het feit dat ik mijn vader niet gelukkig kon maken, of op zijn minst helpen. Hij was manisch-depressief.

6. Wat hebben jouw kinderen je geleerd?
Om helemaal 'in het nu'te zijn. Vroeger deed ik oefeningen om 'mindful' en 'in het moment' te zijn maar kinderen zijn een veel betere oefening. Ze voelen namelijk meteen aan of je oprecht bent of niet, of je er met je aandacht bij bent of niet. Kinderen zijn mijn kers op de taart die het leven is.

7. Met 'De Stuyverij' richtten jij en je man een sociale onderneming op. Wat houdt dit precies in?
Ik ben ervan overtuigd dat een sociale organisatie ook een gezonde onderneming kan zijn en met De Stuyverij willen we hier een voorbeeld van zijn. We hebben een open huis waar iedereen welkom is en waar we activiteiten organiseren die te maken hebben met gezondheid, ondernemerschap en creativiteit. Al doende en pratend hopen we dat mensen van elkaar leren en elkaar inspireren. 'Bestuiven', zeg maar, om dan samen op zoek te gaan naar meer balans in in je persoonlijk leven als in de samenleving waar we allemaal deel van uitmaken.

8. Wie of wat inspireert jou vandaag in je leven en werk?
IJsland, omdat de burgers er daar in geslaagd zijn een nieuwe dynamiek op gang te brengen, los van de politiek. Maar ook de stad Bogota in Colombia, waar de burgemeester met behulp van kunst, creativiteit en wetenschap de mensen 'manieren' leerde en van een criminele plek een vriendelijke stad maakte. Zo'n voorbeelden van ondernemende burgers, vernieuwend denken over de stad en alternatieve manieren van leiden en ondernemen inspireren me. Twee boekentips hierover: Make_Shift City van Francesca Ferguson en No Way – Big bad boss era is over van Bruno Rouffaer.

9. Wat vind jij de mooiste leeftijd?
Geen idee. Ik moet ze allemaal nog beleven om ze te kunnen vergelijken en beoordelen.

10. Je komt zelf uit een gezin dat armoede gekend heeft. Hoe heeft creativiteit je daarbij kunnen helpen?
Op alle mogelijke manieren: koken met weinig ingrediënten, hergebruiken van restjes, systemen opzetten om te overleven.

11. Zou er minder armoede zijn als iedereen zich om zijn buurman of buurvrouw zou ontfermen?
Buren hoeven zich niet zozeer over elkaar te ontfermen maar ze zouden elkaar wel beter kunnen leren kennen. Dan zouden mensen veel minder snel oordelen over elkaar en inzien dat we elkaar veel meer te bieden hebben dan we op het eerste zicht denken. Ik geloof dat er heel veel mogelijkheden zijn als je mensen uit verschillende groepen met elkaar samenbrengt: er zijn altijd mensen met te veel tijd en mensen met te weinig tijd.

12. Welke karaktereigenschap zou de wereld een pak mooier maken als iedereen ze zou hebben?
'Compassie'. Dan bedoel ik niet zozeer 'medelijden' maar naastenliefde. En vooral: menselijkheid.

13. Is er een woord/gedicht/boek/lied/zin... die je als leidraad neemt in het leven?
Het leven is niet vechten tegen de storm maar leren dansen in de regen.

14. Wat ben je aan je ouders verschuldigd? En zij aan jou?
Niets. Verwachting creëert ontgoocheling.

15. Waar droom je van?
Om via mijn consulting zoveel mogelijk problemen op te lossen in de samenleving. Om de sociale sector te innoveren tot een zelfstandige gezonde 'sector'. Om mensen te inspireren om te werken aan een gelukkiger leven. En dat mijn man Rafaël ook fulltime in de Stuyverij kan meewerken.