Dj Lotto


Kun je nog onbevangen naar optredens kijken nu je zelf op een podium staat?
Tussen mijn zestien en zesentwintigste heb ik bijna alle mogelijke festivals gedaan en dus heel veel optredens gezien. Daardoor ligt de lat vrij hoog, vooral omdat ik ook een pak kritischer ben geworden sinds ik zelf op een podium sta. Maar ik kijk zeker nog uit naar concerten van zowel gevestigde waarden als van nieuwkomers.

Wat was de eerste cd die je als kind kocht?
Een single van De Nieuwe Snaar. En het album 'Out of time' van R.E.M. Je moet ergens beginnen, he.

Wat zeg je wanneer mensen je vragen of je op hun huwelijk wil draaien?
Graag! Doordat ik stadsdj van Kortrijk werd, heb ik nog meer geleerd om veelzijdig te zijn en breed te gaan in mijn muziek. Voor een stad draaien is zo'n beetje zoals op 'n trouw: je moet iedereen kunnen betrekken op je dansfeest. Als dat lukt, voel ik me euforisch. Zoals onlangs, toen een tachtiger op de dansvloer stond met vier jonge vrouwen rond hem. Machtig.

Hoe reageert je omgeving overdag op het lawaai dat je als dj produceert?
Het valt wel mee met dat lawaai: overdag moet muziek niet altijd luid staan. Maar het moet ook gezegd worden: ik heb heel goede buren.

Als dj een publiek aanvoelen... Hoe doe je dat?
Dat is ervaring, in combinatie met een goede voorbereiding. En op het moment van de set zelf stuur ik bij: bij ieder nummer kijk ik naar de reactie van het volk op de dansvloer.

Kun je ooit te oud zijn om achter een draaitafel te staan?
Ik ben nu 37 en soms denk ik dat ik al wat oud word om nog veel te draaien. Maar ik haal er zoveel voldoening uit dat ik die bovengrens telkens opschuif. De kans zit er dik in dat ik nooit ophoud. Feesten kan op alle leeftijden.

Wat is je meest vrouwelijke eigenschap?
Ik zie het als mensen een nieuwe trui of een nieuw kapsel hebben.

En wat je meest mannelijke?
Vrouwen een plezier doen met mijn muziek.

DJ Lotto: hoe kom je bij die naam?
Dat was de bijnaam die ze mij gaven toen ik als tiener voor de eerste keer uitging. De naam is blijven plakken. Op sommige feesten wenste ik weleens dat ze destijds een andere naam hadden gekozen, want de mensen fronsen soms hun wenkbrauwen als ze 'DJ Lotto' horen. Maar het is  een naam die wel blijft hangen.

Welk nummer draai je quasi altijd op een avond?
Ik heb er een stuk of tien die vaak terugkomen, afhankelijk van het publiek. Maar ik ga niet zeggen  welke, anders voel ik me de volgende keer verplicht om ze te draaien.

Hoe ervaar je de rit naar huis, nadat je ergens gedraaid hebt?
Meestal zit ik in een roes of euforie en gaat alles vanzelf. Vermoeidheid voel ik dan niet. Eigenlijk is het een verhaal dat je beleeft: de booking, de weg ernaar toe, de sfeer inschatten, draaien, de mensen aanvoelen en dan de rit terug naar huis. Ik haal daar genoeg energie uit om een hele week verder te kunnen.

Krijg je het over je hart om platen weg te gooien?
Ik ben ondertussen vijf jaar gestopt met vinyl kopen maar ik heb er nog geen enkele van weggegooid of verkocht. Ik weet niet wat ik met al die platen moet doen: ze vangen stof en nemen veel plaats in. Maar het zijn ook zowat mijn kinderen. Nu staan ze hier vooral voor vrienden die langs komen, zij zitten dan in de kast te neuzen en kiezen de muziek uit.

Wat is het grootste misverstand over je beroep?
Sommige mensen denken nog altijd dat de dj met installaties sleurt en tussen de liedjes in een micro wil spreken. Er zijn er nog die het doen, maar de MC's van vroeger zijn in de minderheid.

Wat is je grootste angst?
Dat er iets met mijn oren gebeurt. Ik heb nog geen oorsuizingen maar echt gerust ben ik er niet op want het gaat elke keer luid op zo'n dj-set. Ik ga daarom elk jaar op controle. ''t is safe maar verzorg ze', krijg ik daar te horen. Het is elke keer een opluchting.

Wat is jouw definitie van een dj?
Iemand die mensen in beweging brengt en voor de gepaste sfeer zorgt.

Zijn er dingen die je jezelf wijsmaakt?
Neen. Integendeel. Na de euforie van een set komt elke keer de realiteit. Ik ben me er heel goed bewust van dat het 'maar' platen draaien is. Of in het West-Vlaams: 't is ook maar dadde. Ik wil met de voeten op de grond  blijven staan, dat lijkt me het gezondst.