Kojoko


Wat vind je het mooiste geluid?
Geluid dat verbonden is met een herinnering. Muziek is uiteraard ook een mooi geluid maar ik geniet minstens even veel van de stilte. Want het is de stilte die je de muziek beter doet waarderen.

Wat is het moeilijkste aan dirigeren?
Zelf heel goed weten wat je wil bereiken in de muziek en dat overbrengen aan het koor. Daarnaast is ook het groepsmanagement niet te onderschatten.

Hoe belangrijk is voor jou het stemgeluid van de persoon op wie je verliefd bent?
Zeer belangrijk. De klankkleur van een stem kan me echt betoveren. Als ik mijn lief hoor zingen, smelt ik nog steeds helemaal weg.

Hoe ben je erbij gekomen om te dirigeren?
Dat kwam per ongeluk. Toen we met drie vriendinnen kojoko oprichtten, wilden we vooral zingen voor het plezier en dat kon perfect geleid worden van achter een piano. Tijdens de repetities doe ik het tegenwoordig nog steeds zo maar de groep is ondertussen zo groot dat dirigeren meer nodig geworden is.

Zingen, kan iedereen het leren?
Zingen heeft te maken met talent maar zeker ook met oefening. Helaas zijn er ook mensen die het niet kunnen leren. Buiten het koor moedig ik iedereen aan om veel te zingen, zelfs al ben jij de enige die er van geniet. Maar in een koor is toonvastheid wel een vereiste.

Wat zijn de meest hartverwarmende reacties die je met het koor al kreeg na een optreden?
Als blijkt dat we mensen echt hebben kunnen raken. Muziek moet meer zijn dan noten alleen en het is een fantastisch gevoel als we hierin slagen met onze groep.

Van welk moment hou je het meest: de spanning net voor het optreden, de adrenaline tijdens of de ontlading net erna?
De spanning net voor het optreden is een heerlijk gevoel, de verwachting en het uitkijken naar een mooi moment. Tijdens het optreden ben ik zelden nerveus, het is dan puur genieten van de muziek en de groep die voor mij staat.

Wat ontbreekt aan jouw geluk?
Niets. Uiteraard wens ik soms meer dan ik op dit moment heb, maar ik probeer me te focussen op het kleine geluk van elke dag.

Solo of in koor?
Ik zing zelf nooit solo, ik hou veel te veel van het gevoel om samen te zingen. Het groepsgevoel maakt van zingen een nog veel intensere ervaring. En uiteraard omdat ik ook heel erg hou van meerstemmige muziek.

Kun je makkelijk knopen doorhakken?
Ik heb altijd wat bedenktijd nodig bij beslissingen, maar kan dan ineens toch snel een knoop doorhakken. Bij moeilijke beslissingen doe ik mijn best om mijn hart te volgen en er af en toe ook gewoon voor te gaan als er een zot plan op tafel ligt.

Ligt koormuziek bij jou in de bovenste schuif?
Mijn muzieksmaak is heel divers. Voor kojoko richten we ons vooral op pop-, rock- en jazzmuziek maar ik denk ook met veel plezier terug aan mijn tijd in de klassieke koren. Het is die afwisseling die het zo boeiend maakt.

In een gesprek met vrienden: ben jij de persoon die veeleer spreekt of veeleer luistert?
Dat hangt heel erg af van het moment en de situatie. Maar misschien geniet ik wel het meest van het luisteren naar boeiende verhalen van anderen.

Hoe luidt jouw omschrijving van Kojoko?
Een bijzonder goed klinkende groep vrienden die niet alleen plezier kan maken maar ook hard kan werken.

Wat moet je ervoor laten, voor je rol als dirigente?
Niets, gelukkig. Al probeer ik wel voorzichtig met mijn handen om te gaan.