woe 19.04.17

Iets Anders (GEANNULEERD)

Leentje Vandenbussche


Leentje Vandenbussche wijdde bijna haar volledige kunstenaarscarrière aan een cyclus met voorstellingen, beeldend werk en boeken rond de existentiële onderwerpen ‘Alles’, ‘Niets’, ‘de dood’ en ‘Iets’.  Na 12 jaar zou Leentje dit ‘slow art’-traject in stijl afsluiten met de theatersolo ‘Iets anders’. Een kers op de taart, met toeters en bellen. Daarvoor diende ze, zoals gebruikelijk, een subsidie-aanvraag in bij het Ministerie voor Cultuur. Ondanks de positieve tot zeer positieve beoordelingen van de bevoegde commissies, viel ze, door een aantal systeemfouten in de beoordelingsprocedure, uit de subsidieboot. Resultaat: geen geld om de voorstelling (na meer dan een jaar onbetaalde voorbereiding) af te werken. 

En dus gaat ook de geplande première op 19/04/17 in Schouwburg Kortrijk en de voorstelling op 20/04/2017 (nu) niet door.

Leentje wilde het publiek met ‘Iets anders’ meenemen op haar persoonlijke tocht, vol existentiële, artistieke en verrassende kronkelpaden. Allicht deelt ze dat verhaal ooit met iedereen die het wil horen. Misschien dan zonder schouwburg of theatrale trukendoos. Misschien ook niet. In elk geval: ‘Iets anders’ wordt zijn eigen titel en dus: ‘iets anders’. 
 

Op haar tiende ziet theatermaakster Leentje Vandenbussche de film ‘Pretty Woman’. Net als het personage dat Julia Roberts speelt, heeft Leentje nog nooit een voet in het theater gezet. Dankzij de scène waarin Richard Gere zijn tegenspeelster meeneemt naar de schouwburg, begrijpt Vandenbussche eindelijk wat er achter die imposante gevels schuilgaat. De film geeft nauwelijks iets prijs van de voorstelling maar aan het gezicht van Roberts is te zien dat het iets wonderlijks en ontroerends is. Iets waardoor je de wereld vergeet. Iets waarvan Vandenbussche ook stil wordt.

Met die eerste indruk - of misschien zelfs die filmscène als eerste theaterervaring - vindt Leentje Vandenbussche pas vele jaren later zelf haar weg naar het theater. Eerst als toeschouwer, daarna als maker en speler. Een verwondering die ze meeneemt in al haar voorstellingen en nu, in ‘Iets anders’, helemaal centraal komt te staan. Deze creatie is de kers op de taart van een meer dan 10 jaar durend artistiek traject over Alles, Niets, de dood en Iets. ‘Iets anders’ is een feestelijke ode aan iets en aan de magie van theater.

Avondkledij is gepast.

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk m.m.v. Buda Kunstencentrum.

Concept & spel: Leentje Vandenbussche. Artistieke ondersteuning: Godart Bakkers, Lucas Vandervost & Tine Van Aerschot. Scenografie: Jelle Spruyt. Productie: Hiros. Coproductie: Kunstencentrum BUDA. In samenwerking met: CC Kortrijk, wpZimmer, Campo & De Studio.


Uur
20:15
Genre
Theater+Literatuur
Locatie
Schouwburg Kortrijk
Organisatie
Schouwburg Kortrijk
Prijs