vri 28.04.17

Zielzoekers

Toneelhuis/Theater Malpertuis


!! Let op: de voorstelling gaat door om 20u30 en niet om 20u15, in de Sint-Franciscus-kerk (Ieperstraat) in Menen. !!

Toeval bestaat niet: lang voor de “vluchtelingenstroom” in de zomer van 2015 als crisis in de media wordt opgevoerd, inviteert het asielcentrum in Menen Theater Malpertuis en Mokhallad Rasem om samen een artistiek project op te zetten. Het centrum wil daarbij zijn bewoners betrekken en buitenstaanders sensibiliseren voor de problematiek. De noodzaak van dergelijk opzet is intussen alleen maar gegroeid.

Mokhallad Rasem kiest van meet af aan voor een bijzondere insteek: hij vergelijkt een asielcentrum met een wachtkamer. Een vorig leven is hoe dan ook afgebroken, een volgend leven kan nog niet echt opgestart worden. In een soort van limbo slingeren asielzoekers heen en weer tussen heimwee naar het verleden en het verlangen naar een – nog te veroveren – toekomst. Dat tussengebied voelt voor velen als een verlammende gevangenis. Mokhallad Rasem pleit resoluut voor het openbreken van die verstarring.

Rasem spreekt uit eigen ervaring, want tussen 2005 en 2006 verbleef hij zelf in het asielcentrum van Zemst. Volgens hem is het mogelijk in die onzekere tussenfase al deuren te openen naar een nieuwe wereld, een nieuw bestaan. Een nieuwe ziel…

Na een residentie van zes weken in het asielcentrum begin 2017 waar hij met de bewoners materiaal zal creëren en verfilmen, herwerkt Mokhallad Rasem het geheel tot een nieuw locatieproject.

Een organisatie van CC De Steiger Menen m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Concept & regie Mokhallad Rasem. Dramaturgisch advies: Piet Arfeuille Uitvoerend producent: Theater Malpertuis. Coproductie: Toneelhuis, Asielcentrum Menen & CC De Steiger Menen


Uur
20:15
Genre
Theater+Literatuur
Locatie
CC De Steiger
Organisatie
Schouwburg Kortrijk
Prijs