HEIMATfestival

Een zoektocht naar weidsheid en tijdloosheid voert ons langs Groenland, Ijsland en Noorwegen


Volgens het woordenboek is 'heimat' Duits voor ‘thuis’. In bredere context kan het ook ‘de eigen vertrouwde omgeving’ of ‘geboorteland’ betekenen. Het woord ‘heimat’ valt dus moeilijk te definiëren, vooral omdat het een emotionele band met een bepaald gebied inhoudt. Het Nederlands heeft geen echte vertaling voor dit woord. Enkel heimwee, ‘het terugverlangen naar de vertrouwde omgeving’, refereert er nog naar.

In onze drukke levens - gevuld met werk, kinderen, huishouden, hobby’s en allerlei andere engagementen - is het niet moeilijk om de connectie met onszelf en de natuur te verliezen. Tijd en effi ciëntie zijn vaak onze drijfveren, maar soms moet je de klok gewoon even kunnen stilzetten. De natuur kan je hierbij helpen, denk maar aan het effect van een boswandeling, met je handen in de aarde wroeten of een dagje uitwaaien aan zee. Maar zijn we tegenwoordig niet een beetje onze connectie met de natuur verloren?

Geïnspireerd door de theatervoorstelling 'Heimat 2' van De NWE Tijd, waarin de makers naar Groenland trekken om er een afscheidsrequiem te brengen voor de smeltende gletsjers, organiseert Schouwburg Kortrijk het HEIMAT Festival. Samen met Vormingplus MZW en Unie der Zorgelozen gaan we niet op zoek naar antwoorden, maar naar een verbeterd inzicht in de natuur en haar relatie tot de mens. Ons programma wil innerlijke rust, ruimte, verstilling en hernieuwde energie brengen in deze tumultueuze tijden.

Het HEIMAT Festival is een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Unie der Zorgelozen & Vormingplus MZW