Luisteravonden


Verhalende radio is bezig aan een wereldwijde opmars. Podcasts en sociale media spelen hierin een grote rol, maar ook luisteravonden zijn hipper dan ooit! Op die avonden wordt gezamenlijk geluisterd naar audiodocumentaires. Deze documentaires – veelal opgebouwd uit ernstige journalistiek, doorspekt met persoonlijke verhalen – zijn als het ware films voor radio.

Vorig jaar introduceerden we tijdens het openingsweekend met Wouter Deprez onze eerste luisteravond met ‘Echt Waar’. We maakten kennis met radiomaakster Katharina Smets die een audiowalk ontwikkelde voor de Schouwburg. Tijdens het openingsweekend van dit jaar, met Saskia de Coster, wordt er opnieuw veel aandacht besteed aan auditieve voorstellingen. Zo staan een klankverhaal, een luisterbos en audioportretten op het programma.

Dit seizoen gaan we nog een stapje verder in het brengen van audiovoorstellingen en introduceren we het aparte genre ‘luisteravonden / audiodocumentaires’ in ons programma. Samen met Katharina Smets stellen we een eerste selectie luisteravonden aan jullie voor – zowel in- als outdoor. Voorstellingen die je honger naar actualiteit stillen en tegelijkertijd om van te snoepen zijn.

De luisteravonden zijn telkens opgebouwd rond een bepaald thema en maken steeds gebruik van een verschillend format.

Live performance en luisteren worden met elkaar verweven en geven nieuwe radiomakers de kans om het beste van zichzelf te geven. Naast lokaal talent passeren ook radiomakers uit het buitenland de revue. Audio storytelling is dan ook hot over de hele wereld.