Plaatsen van de torenkraan + start afbraakwerken
D.D. 26.02.'24
Wie voorbij het Schouwburgplein wandelt, kan er niet omheen: de werken aan de Schouwburg zijn gestart. De hoge torenkraan die tot hoog boven de dakgevel pronkt als levende bewijs. De afbraakwerken zijn volop aan de gang en bouwbedrijf Furnibo en WIT Architecten zijn in de weer om de eerste fase van de werkzaamheden met zorg en aandacht uit te voeren.
Het ontwerp en de renovatie omvat een harmonieuze samensmelting van verleden en heden. In een eerste stap wordt teruggegaan naar de oorspronkelijke toestand van de Schouwburg uit 1920. Hierbij worden de bijgebouwen links en rechts afgebroken, die dateren uit latere periodes. Concreet gaat het over de conciërgerie, de foyer, het arenatheater en een woning met kantoren. Deze ingreep herstelt de historische charme van de Schouwburg en creëert tegelijk de ruimte voor moderne aanpassingen om het gebouw toekomstbestendig te maken.
Afbraakwerken gestart
De afbraak is intussen in gang gezet: aan de ‘coté cour’ (kant Doorniksestraat) is de conciërgerie al afgebroken. Er wordt volop voorbereid om het uitgraven van de kelder op een veilige en efficiënte manier te laten verlopen. Nu de torenkraan geïnstalleerd is, wordt eerstdaags ook de ‘coté jardin’ gesloopt (kant Arenatheater en foyer). Zo worden de oude zijgevels van de Schouwburg terug aan twee kanten ontbloot, zoals net na de opening in 1920.
Op naar de volgende 100 jaar
Na deze sloop komt aan beide zijden straks een nieuwe uitrusting die de Schouwburg klaar maakt voor de volgende 100 jaar. Aan de kant ‘coté cour’ komen nieuwe ruimtes voor personeel en artiesten. Aan de kant ‘coté jardin’ komt een uitdagende nieuwbouw met een stapeling van publieksruimtes: een groot cultuurcafé, daarboven een foyer en daarop de nieuwe theaterzaal voor 200 personen. Aan de Hazelaarsstraat komt het ‘koetshuis’: een nieuw logistiek volume voor leveringen, decorberging en loges. Vanuit de nieuwe publieke ruimtes (onthaal, café, foyer …) blijven de oorspronkelijke muren zichtbaar om zo de sporen van voorbije verbouwingen zichtbaar te maken. Aan de voorkant van het imposante gebouw zijn nu ook gevelschoringen geplaatst om de historische voorgevel netjes rechtop te houden en zo de maximale stabiliteit te garanderen tijdens de werkzaamheden.
Hergebruik van materialen
De afbraakwerken gebeuren selectief: kwalitatieve herbruikbare materialen uit de sloop worden ingezet in het nieuwe gebouw. Zo werd er voor gekozen om de imposante blauwsteen tegels (of dallen) van 1.2 op 1.2 meter uit de vroegere exporuimte aan de Hazelaarsstraat te verwijderen en zorgvuldig te stockeren om binnenkort te hergebruiken in een dakterras met openluchttheater boven op het nieuwbouwgedeelte.
Als laatste afbraakfase zal later dit jaar de parterrevloer in de grote zaal uitgebroken worden om nadien als beweegbare vloer te herrijzen, zoals het 100 jaar geleden was. Zo zal de grote theaterzaal transformeren tot een multi-inzetbare ruimte met vlakke vloer.