Serenade, de weg naar volwassenheid
Serenade, het stuk waarin de maker Louis Janssens zichzelf bloot geeft. Het label #jong werd lang op hem en zijn gezelschap geplakt, maar met deze voorstelling wil hij aantonen dat hij volwassen wordt.
Overal te zien
Louis Janssens’ carrière in de theaterwereld begon in het KASK Gent waar hij afstudeerde in de richting drama. Sindsdien maakt hij projecten samen met Ferre Marnef of alleen. Deze twee richtten samen Compagnie Desnor op en met dit gezelschap tonen ze een portret van deze tijd en hoe de wereld (niet) werkt. We geloven in het doen. We geloven in het begin. In het doen ligt het begin. Met deze slagzin typeren ze zichzelf en hun werk. Op 26 april 2019 was Compagnie Desnor al eens te zien op ons podium met de voorstelling Galileo. Hierin waren de twee jongemannen voor het eerst samen op de planken te zien.
Louis Janssens is zeker niet alleen te zien in de repetitieruimte, hij stond namelijk zelf ook al eens op de planken. Hij was namelijk te zien in:
- Villa Vivaldi van Muziektheater Transparant(2008)
- Pitsers van Tuning People & fABULEUS(2009
- In Koor!
- Regieassistent bij de voorstelling Muur van Floor van Leeuwen.
- Theaterfestival met State Of The Youth
- Een artikel over het Antwerpse theaterveld dat verscheen Rekto:Verso en Etcetera.
- Een open brief geschreven over de angst om vergeten te worden in Etcetera
- Het Antwerpse Love at First Sight Festival met Listen to your heart.
Een nacht vol liefde
Met deze voorstelling, die speelt sinds augustus 2021, wil hij de ode aan de liefde in al haar complexen voorleggen. Het stuk is een selectieve partituur opgebouwd uit verschillende stemmen, herkenbaar of minder herkenbaar. Een feest waar de liefde ontwrichtend, verbindend, fluïde en ongrijpbaar is. Een feest waar de liefde queer is. Louis stelt ons een nacht voor waarin een web van verhalen, liederen en tekst samenkomen. Aan de hand van dit web ontstaat er een denk- en gevoelswereld waar Louis de grote emoties niet ontwijkt. Hij creëert een groet aan de ander door te associëren, citeren, dansen en zingen. Vanuit de gedachte dat niets of niemand bestaat op zich wil Serenade een uitnodiging zijn om te kijken, te bevragen en om nieuwsgierig te zijn. Om nieuwsgierig te zijn naar hetgeen dat prikkelt en inspireert. Als mens zijn we allemaal schatplichtig aan de mensen die zich achter, rond en voor ons begeven. We bestaan namelijk bij de gratie van de ander, dood of levend, over de tijden heen.
Franz Schubert
De dramaturg haalde zijn inspiratie uit enkele liederen van componist Schubert, een artiest die hij veel beluisterd heeft in de lockdown. Eerst was hij van plan om de voorstelling te doen met andere acteurs, actrices, zangers en zangeressen, maar uiteindelijk heeft hij besloten om het alleen te doen. Hij gebruikte één bepaald lied van Schubert als kapstok voor dit stuk, namelijk het lied Serenade en een serenade is eigenlijk een groet aan de ander. Franz Schubert schreef het lied op zijn sterfbed en dat is wat Louis het mooiste vindt aan heel dit lied. Hij houdt van de context en van het verhaal rond het lied. Louis koos voor de titel omdat hij het cliché van met een gitaar aan een balkon staan zeer leuk vindt en omdat het lied van Franz Schubert nu eenmaal zo heet.
Niet enkel muziek is een uitgangspunt voor de jonge toneelmaker, maar ook boeken. Zo las hij de biografie van Schubert, de biografie van Hannah Arendt en daarnaast nog enkele boeken en biografieën van verschillende auteurs. Hij gebruikt vele boeken door elkaar tijdens zijn voorstelling en hij licht ze ook toe. Het zijn namelijk allemaal dingen die Louis graag hoort of hem inspireren. Bovendien wil hij zijn publiek alles leren kennen.
Een must-see
Op vrijdag 22 maart is de voorstelling te zien in de Schouwburgzaal en dit is dan ook de laatste unieke kans om de voorstelling te zien dit seizoen. Zelf vindt Louis de voorstelling echt de moeite waard om te zien, omdat de voorstelling ontroerend en intiem is. Hij heeft jullie, het publiek, nodig en omgekeerd telt dit ook. Hij vindt dat sinds de pandemie iedereen elkaar nodig heeft en dat verbondenheid belangrijker is geworden dan voordien. Daarom nodigt hij iedereen uit. Een boodschap wil hij niet overbrengen, wel een soort gevoel. Een gevoel dat niet uit te leggen is, maar die wel meteen naar je hart gaat en dat wil hij samen doen met jullie.