Schouwburg Kortrijk katapulteert zich naar de volgende eeuw
Al enkele jaren bereidt het team van Schouwburg Kortrijk in nauwe samenwerking met Stad Kortrijk zich voor op een grondige renovatie van deze unieke culturele hotspot. Belangrijke speerpunten bij de renovatie en verbouwing van Schouwburg Kortrijk zijn toegankelijkheid, duurzaamheid én creativiteit met steeds aandacht voor de erfgoedwaarde. Het relanceplan Vlaamse Veerkracht geeft dit project een enorme boost.
Ook duurzaamheid is cruciaal: een expliciete focus op gebruik van hernieuwbare energie en voor het efficiënt gebruiken van die energie.
Andere belangrijke ruimtelijke vernieuwingen:
- de realisatie van een nieuw cultuurcafé dat zowel onafhankelijk als in nauwe verbinding met de Schouwburg kan functioneren.
- de realisatie van een nieuwe en polyvalent inzetbare foyerruimte in contact met de circulatieruimte.
- het verbeteren van de logistieke ruimte voor laden en lossen en de logistieke stromen, in aansluiting met bestaande en nieuwe bergruimtes.
- de realisatie van een hedendaagse personeels- en artiestenruimte.
- de akoestiek en de ventilatie van de Schouwburgzaal wordt geoptimaliseerd.
De vernieuwing van Schouwburg Kortrijk is één van de infrastructurele stapstenen voor onze kandidatuur Culturele Hoofdstad van Europa 2030.
De nieuwe theaterzaal is ook zichtbaar vanop het Schouwburgplein en wordt een echte eyecatcher. Dat is ook de bedoeling. Het markeert zelfbewust het nieuwe kloppend hart van de site: hier ligt de nieuwe entree met cultuurcafé en foyer, hier is het ‘te doen’. De nieuwe zaal zal plaats bieden aan 200 bezoekers en heeft een uitschuifbare tribune. De zaal kan volledig verduisterd worden, maar er is ook de mogelijkheid om zijdelings daglicht binnen te laten vallen. Zo kan deze nieuwe zaal heel flexibel ingezet worden. Minder zichtbaar op deze beelden is de aandacht voor integrale toegankelijkheid van de site. In nauwe samenwerking met Inter zorgen we ervoor dat het volledige complex toegankelijk is voor iedereen. Zo kan iedereen zelfstandig, veilig en comfortabel cultuur beleven.
De 'nieuwe' Schouwburg in beeld
Wat meteen opvalt in het ontwerp is het behoud van de huidige historische gevels en bestaande scheidingsmuren. De erfgoedwaarde van dit geheel is belangrijk. Meer zelfs: deze twee gevels vormen de toegang tot het nieuwe cultuurcafé en de vernieuwde stadsschouwburg. Deze centrale toegangspoort zorgt voor een optimale publieksflow. Het nieuwe cultuurcafé en de nieuwe theaterzaal worden gestapeld opgebouwd achter de trapgevels van de vroegere burgerwoningen. Door een slim gebruik van een glazen dak stroomt er veel natuurlijk licht binnen in de onthaalzone én het Cultuurcafé.
Eerste voorontwerp van Schouwburg Kortrijk voorgesteld
Al enkele jaren bereidt het team van Schouwburg Kortrijk zich voor op een grondige renovatie en vernieuwing van deze unieke culturele hotspot. Belangrijke speerpunten bij de renovatie en verbouwing van Schouwburg Kortrijk zijn toegankelijkheid, een nieuwe theaterzaal, duurzaamheid én creativiteit met aandacht voor de erfgoedwaarde. Het relanceplan Vlaamse Veerkracht geeft dit project een enorme financiële boost. WIT Architecten heeft nu zijn eerste voorontwerp klaar.
Van ideeën naar ontwerp
Maar liefst 19 ontwerpteams stelden zich kandidaat om deze opdracht binnen te halen. Vijf kandidaten werden geselecteerd om een offerte in te dienen en werden uitgenodigd op een jurymoment. WIT Architecten uit Leuven bracht een overzichtelijk en helder plan en kon de jury overtuigen op basis van diverse criteria zoals concept en visie, duurzaamheid, flexibiliteit en budgetbeheersing.
Het plan van het architectenbureau werd teruggekoppeld binnen het Schouwburgteam en met verschillende stakeholders besproken en geanalyseerd. Met die feedback ging WIT Architecten opnieuw aan de slag. Met als resultaat een afgewerkt voorontwerp. De eerste beelden zien er spectaculair uit.
Nu volgt de ontwerpfase: in detail wordt alles voorbereid, uitgetekend en uitgerekend. Eind dit jaar resulteert dat in een definitief ontwerp met een bestek en meetstaat. In het voorjaar van 2023 wordt de aannemer aangesteld. De werken starten juni 2023 en eindigen in juni 2025.
Het projectbudget bedraagt 14,3 miljoen euro mede dankzij Vlaamse middelen binnen het programma 'Vlaamse Veerkracht'.
"Met de steun van het Vlaamse Veerkrachtfonds investeren we deze legislatuur maar liefst 38,6 miljoen euro in cultuurinfrastructuur. Dat is 500 euro per Kortrijkzaan, 3,6 keer zoveel als het Vlaamse gemiddelde. Er is niet alleen deze renovatie van de Schouwburg, maar bijvoorbeeld ook de nieuwe tentoonstellingssite in de Groeningeabdij en het museum in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het onderstreept onze kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa 2030."
Ruth Vandenberghe (Burgemeester)
"Vorig jaar vierden we de 100ste verjaardag van onze Schouwburg. Met de uitvoering van het masterplan zorgen we dat de Schouwburg ook klaar is voor de komende honderd jaar. Waar dit eerst gefaseerd zou gebeuren, kunnen we dankzij de Vlaamse steun het volledige masterplan deze legislatuur uitvoeren! Een nieuwe theaterzaal, een harmonieuze artiesten- en personeelszone, een slimme logistieke ontwarring en vooral een cultuurcafé als centrale toegangspoort en kloppend hart van de Schouwburg: met deze investering zetten we alweer een stap dichter naar Culturele Hoofdstad van Europa in 2030!"
Axel Ronse (schepen van cultuur)
De stadsschouwburg van Kortrijk is in het begin van 20e eeuw uitgedacht als een multifunctioneel gebouw. De tand des tijds en de enorme ontwikkelingen in onze samenleving zorgen ervoor dat we bovengenoemde doelstellingen enkel kunnen realiseren dankzij een grondige renovatie en verbouwing van het complex. Het Schouwburgteam heeft samen met de collega’s van de stad en het college van Schepenen en Burgemeester een ambitieus plan uitgewerkt, gespreid over twee beleidstermijnen. Dankzij het relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen we het volledige project deze beleidstermijn realiseren én upgraden.
Veel meer dan alleen investeren in steen
Cultuurcentrum Kortrijk ziet cultuur als een middel om de wereld anders te verbeelden, om uitdagingen in onze wereld en samenleving aan te pakken. Schouwburg Kortrijk is bijna 100 jaar de motor van de Kortrijkse cultuurbeleving. Sinds enkele jaren worden heel concrete plannen gesmeed om het gebouw en de werking naar de 22e eeuw (je leest het goed) te katapulteren met aandacht voor de erfgoedwaarde.
Schouwburg Kortrijk 2.0 is:
- de ontmoetingsplek tussen artiest en publiek, de professional en de liefhebber;
- een moderne, toegankelijke en duurzame infrastructuur;
- de plek bij uitstek om cultureel ondernemerschap te stimuleren.
Dankzij het relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen we de verbouwing en renovatie sneller, efficiënter en kwalitatiever realiseren. Dit verbouwingsdossier speelt in op enkele speerpunten uit het relanceplan: culturele topinfrastructuur, klimaat, duurzaamheid en (creatieve en culturele) innovatie.
Dit staat alvast op de planning. Binnenkort starten ontwerpers aan een voorontwerp. We willen de renovatie en verbouwing realiseren tegen het einde van 2024.
Duurzaamheid |
|
Toegankelijkheid |
|
Creativiteit |
|
"Ik vind dit een waardig geschenk voor een dame van 100 jaar! Wij zijn allen rentmeesters van een instituut, een landmark, en in de annalen zal dé grote renovatie vermeld worden. Elke artiest zal zich plooien om hier te mogen spelen en het publiek zal nog meer ambassadeur zijn. Wij staan klaar om applaus te geven. Proficiat aan het Cultuurteam!"
Jurgen Thiers (lid Schouwburgraad)