(c) Miel Gombeir

Van Guido en Gezelle

Events Outside the Box
do 23 mei ’24 20:15
23 mei ’24
20:15
  • 23 mei ’24
    20:15
    OC De Troubadour, Bissegem
    Vlaswaagplein 3, 8501 Bissegem

125 jaar na de laatste woorden van Guide Gezelle gaat Bart Cafmeyer met hem in dialoog. Letterlijk. Terwijl je de complexe en bizarre man leert kennen, krijgt het monument een steeds menselijker gezicht. Een warme voorstelling die geschiedenis en literatuur op een schalkse manier weet te combineren.

Op 27 november 1899 noteerde Caesar Gezelle de laatste woorden van zijn beroemde nonkel Guido. “Ik hoorde zo geerne de veugelkens schufelen.” Guido Gezelle: priester-dichter, taalwetenschapper, leraar en journalist. Nonkel van Stijn Streuvels ook. In Roeselare schreef hij ‘Dien Avond en die Rooze’ en de onorthodoxe dichtbundel ‘Vlaamsche dichtoefeningen’.
Maar wist je ook dat hij onder de schuilnaam “Spoker” satires schreef? En dat hij 150.000 papierlingskes met woordverklaringen verzamelde in zijn Woordentas? 

125 jaar na de laatste woorden gaat Bart Cafmeyer met Gezelle in dialoog. Letterlijk. Terwijl je de complexe en bizarre man leert kennen, krijgt het monument een steeds menselijker gezicht. Een warme voorstelling die geschiedenis en literatuur op een schalkse manier weet te combineren.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Met: Bart Cafmeyer. Tekst & regie: Stefan Vancraeynest.