(c) Nick Hannes

What the butler saw

Tom Goossens/ Theater Malpertuis
Hoe ongewenste vragen het vuur aan de lont steken en de poppen aan het dansen brengen
di 15 okt ’24 20:00
15 okt ’24
20:00
  • 15 okt ’24
    20:00
    CC Het SPOOR, Harelbeke
    Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke

In dit stuk van Joe Orton, die als geen ander het publiek wist te choqueren met zijn zwarte komedies, gaan de poppen aan het dansen wanneer een psychiater ongepaste vragen stelt aan een sollicitante. Maar verwacht niet zomaar komedie: het wordt namelijk zo zwart dat aan het lachen een einde komt.

Een psychiater stelt ongepaste vragen aan een solliciterende secretaresse – het startschot voor een totale escalatie die de grenzen van het fatsoen ver overschrijdt. Wat volgt, is een meesterlijk spel van verstoppen en verkleden. Een verdorven wereld waarin iedereen elkaar in starre posities dwingt en in hokjes klasseert.

Ondanks zijn groteske personages, ingenieuze plotstructuur en hilarische slapstick-scènes is dit gewiekste stuk van Joe Orton niet louter een vermakelijke komedie. Orton toont ons een kromme werkelijkheid. Hij vergroot deze wereld zodanig uit dat we niet anders kunnen dan lachen. Tot hij aan het einde de klassieke komediestructuur zodanig op de spits drijft dat het lachen ons misschien wel vergaat.

In z’n werk bij de DESCHONECOMPANIE laat Tom Goossens een opvallend talent voor ritme, muzikaliteit en comedy zien, onder meer in ‘De Barbier’, ‘Rigoletto’ en ‘Fledermaus Forever’. Inmiddels debuteerde hij bij Opera Ballet Vlaanderen met zijn eerste grote opera ‘Le Nozze di Figaro’. Voor Theater Malpertuis laat hij de muziek achterwege om zich specifiek aan teksttheater te wijden.

De Britse roman-en toneelschrijver Joe Orton (1933-1967) schuwde met zijn theaterteksten de controverse niet. In een razendsnel tempo schreef hij in de jaren zestig voor radio, film en theater, waarbij hij vooral beroemd werd door zijn zwarte komedies die het publiek shockeerden. Zijn blitzcarrière kwam abrupt tot een einde toen hij vermoord werd door zijn toenmalige partner. 

In samenwerking met CC het SPOOR Harelbeke.

Credits

Productie: Theater Malpertuis. Tekst: Joe Orton. Bewerking & regie: Tom Goossens. Dramaturgie: Ibe Rossel. Kostuums: Louis Verlinde. Decor & techniek: Wim Loobuyck, Iben Stalpaert & Rik Teunis. Spel:  Stan Martens, Maartie Ruts, Lieselot Siddiki, Frans Van der Aa & Tania Van der Sanden. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid via Flanders Tax Shelter.

Ontdek ons aanbod