(c) Alexander Daems

Wortels

Adriaan Severin & Bruno Vanden Broecke
En de boer, hij zwoegde voort
za 28 jun ’25 - zo 29 jun ’25
28 jun ’25
-
29 jun ’25

Boeren hebben het niet gemakkelijk: er is tegenwerking, verandering en de eeuwige strijd met de natuur. In ‘Wortels’ deelt een melkveehouder zijn verhaal, maar laat ook de natuur van zich horen. Is er een manier om naast elkaar te bestaan, en krijgen we die verschillende visies op elkaar afgestemd? 

Een melkveehouder probeert zichzelf en zijn bedrijf staande te houden, terwijl zijn omgeving, beesten, familie en de natuur steeds meer van zich laten horen. Balancerend op oude breuklijnen probeert hij juiste keuzes te maken. ‘Wortels’ is een dialoog tussen tekst en geluid, tussen landbouwer en land, traditie en moderniteit, voorgevel en ’t achterste van de tong. Tussen een boer en al de rest. Wat zit er vast? Hoe diep groeiden sommige wortels? Waar mag het bewegen? Het hoeft geen uitleg dat de spanning tussen landbouw en natuur vandaag alomtegenwoordig is. 

‘Wortels’ tackelt deze spanning door resoluut te kiezen voor luisteren als theatrale vorm. Luisteren met als doel begrip, empathie, stilte en ruimte te creëren. Luisteren als daad van verzet tegen het uitspelen van twee vermeende tegenpolen. Op scène zien we een boer die zijn verhaal deelt met het publiek, maar ook wordt uitgenodigd door het geluid als tegenspeler. De natuur laat (van) zich horen. In geluidsfragmenten horen we muziek, omgevingsgeluiden en verschillende personages met een andere visie. De boer toont ons hoe hij moet omgaan met alle verandering die op hem afkomen door de interactie aan te gaan met waar we samen (publiek en makers) naar luisteren.

In samenwerking met CC het SPOOR Harelbeke.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Credits, concept, tekst & geluid: Adriaan Severins. Concept & spel: Bruno Vanden Broecke. Met stemmen van: Alejandra Theus, Yves Degryse, Maure Van Ballaer & Tuur Verelst. Scenografie: Tim Clement. Ondertiteling: Fien Leysen. Klankbord: Elena Peeters & Jens Vydt. Productie-assistentie: Lien Van Ballaer. Muzikale ondersteuning: Howard Dann & Elke Van Buggenhout. Fagot: Liesje Brits, Jasper Charlet, Kevin De Borger & Werner Klein. Beeld: Alexander Daems.

‘Wortels’ is een productie van SLAK met de steun van Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer, de Vlaamse Landmaatschappij en De Warande. Grote dank aan ABS, Natuurpunt en alle landbouwers, natuurbeschermers en experten die hun verhaal met ons deelden.

Ontdek ons aanbod