Robinson Crusoe is a dick

Benjamin Deboosere
Een indringende, unieke dekolonisatie van de mythe
za 26 okt ’24 18:30
26 okt ’24
18:30
  • 26 okt ’24
    18:30
    Dam 71, Kortrijk

Na een schipbreuk strandt de EngelsmanRobinson Crusoeop een(on)bewoondeiland.Deklassieke roman van Daniel Defoeisdoorheen de geschiedenisal(te)veel verteld, maarnog nooit zo kritisch in beeld gebracht als in de film van Deboosere. Door deveronderstellingen die het mythische verhaal uitdraagt te ontmantelen, deconstrueert defilmopbrutale wijzeéénvan de kolonialebakensvan de Europese literatuur.

Deze film is niet alleen een bewerking van Daniel Defoe's roman Robinson Crusoe uit 1719.

Crusoe. Hij gaat in op de grotere culturele mythe die is gegroeid uit de premisse van het boek: een witte man die de inheemse bewoners van een eiland 'beschaafd', een eiland en het gebied opeist als zijn eigen bezit. In een tijd waarin de roep om dekolonisatie van de kunstwereld en de bijbehorende instellingen nog nooit zo dringend is geweest, resoneert Deboosere's filmische interventie in een groot oeuvre dat de ideologie van het imperialisme wil destabiliseren en vervangen.

Het resultaat is een bijzondere, subversieve film, satirisch en tegelijkertijd satirisch en verrassend charmant, die net zo aandacht besteedt aan dieren en de natuurlijke wereld als aan de dwaasheden van de door mensen geconstrueerde 'antropocene' geschiedenis.

Het beste politieke wapen van de film is oneerbiedig lachen: het verhaal slingert waar het wil, de muziekscore serveert schijn-militaire of een a capella koor, pratende geiten bieden een moment van reflectie, en onze opvattingen over kannibalen veranderen voorgoed. Uiteindelijk wordt niets gespaard: religie, gezag, wet en orde. Het combineren van boeiende 16mm beelden met een scherp satirische en toegewijde visie. Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe die achten twintig jaar helemaal alleen op een bewoond eiland leefde en zei dat het van hem was spiesen zijn doel. (door Adrian Martin voor IFFR)