(c) Mona Thijs

De Wakkeren

Mona Thijs
Klaarwakker in het midden van de nacht
di 22 okt ’24 20:15
22 okt ’24
20:15

De nacht is een raar beest: rollen worden omgekeerd, in het duister loeren ongekende gedaanten, het onmogelijke wordt mogelijk. Ook mensen in armoede of een andere kwetsbare situatie ervaren vaak die duisternis, dat anders zijn. In dit stuk krijgen zij het woord, aangezien de teksten gebaseerd zijn op hun verhalen.

Mona Thijs schrijft, maakt theater, ontwikkelt werken op locatie en houdt ervan in gesprek te gaan met mensen om tot verhalen komen. Naar aanleiding van de Werelddag van het verzet tegen extreme armoede 2024 creëert ze ‘De Wakkeren’, een poëtische tekstvoorstelling over de mogelijkheden en obstakels van de nacht.  

Wat kan er in de nacht dat overdag niet kan? Welke nachtelijke helden schuilen er in ons? Waar liggen we van wakker? De nacht wordt een magisch-realistische ruimte waarin de rollen omkeren, de macht wordt doorgegeven, het duistere een plek krijgt, maar waar ook het onmogelijke mogelijk wordt.  

De tekst van ‘De Wakkeren’ is gebaseerd op verhalen die mensen in armoede of in een andere kwetsbare situatie in het voorjaar van 2024 schreven en vertelden tijdens een workshopreeks in Menen. De voorstelling is te zien op enkele bijzondere locaties in Menen en Kortrijk.

In samenwerking met Unie der Zorgelozen & CC de Steiger Menen.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Tickets via Unie der Zorgelozen (via reservatie@uniederzorgelozen.be of het nummer 056/22 04 00) 

Credits

Concept: Mona Thijs. Scenografie: Gilles Pollak. Muziek: Sam De Clercq. ‘De Wakkeren’ is een project van CC De Steiger, Sociaal Huis Menen, De Figuranten, CAW Zuid-West-Vlaanderen, Welzijnsschakel Grenslicht, Cie Tabloo en Academie voor Beeld, Muziek & Woord Stad Menen. Met de steun van VDK Bank, Nationale Loterij, Rotarac & Rotaryclub. Met dank aan Schouwburg Kortrijk & Unie der Zorgelozen.