(c) Danny Willems

Piano Works Debussy

Voetvolk/ Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier
Danseres Lisbeth Gruwez in duet met klassieke muziek
do 19 dec ’24 20:00
19 dec ’24
20:00
  • 19 dec ’24
    20:00
    CC De Spil Roeselare, Roeselare
    Hippoliet Spilleboutdreef 1, 8800 Roeselare

De grote liefde van Lisbeth Gruwez is moderne dans, die haar bevrijdde in haar bewegingen. Nu gaat ze voor het eerst – en ondersteund door pianiste Claire Chevallier – de confrontatie aan met klassiek: de composities van Claude Debussy, waarbij ze vooral op zoek gaat naar de ruimte tussen de noten.

“Muziek is de ruimte tussen de noten”
(Claude Debussy)

‘Piano Works Debussy’ is een bijzondere dialoog tussen klassiek en hedendaags, tussen muziek en dans. Danseres/choreografe Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier zoeken samen de ruimte tussen de noten in de composities van Claude Debussy, rebel en uitdager onder de vormvaste componisten. Chevallier is de perfecte sparringpartner van Gruwez, die op soms speelse, soms robuuste of net heel tedere tonen haar lichaam doet tollen van de ene dansante sculptuur naar de andere.   

De bewegingen zijn suggesties en geen expressies, in lijn met Debussy’s zoektocht naar la musique immatérielle. Eerder dan een onbuigzame realiteit te tonen, laten Gruwez en Chevalier een verbeelding ontstaan achter het gaas van de materie.  

Voor het eerst in haar carrière kiest Gruwez voor klassieke muziek. Na haar opleiding klassiek ballet vond ze vrijheid in de hedendaagse dans, met een bewegingstaal die inmiddels een referentie werd. ‘Piano Works Debussy’ is in dat opzicht een bijzondere dialoog tussen een klassiek en hedendaags kader, die ongeveer Gruwez’ choreografische parcours blootlegt.  

Lisbeth Gruwez: "’Piano Works Debussy’ is een aquarel. Denk aan de luchtigheid van kleuren die in elkaar vloeien, even opdrogen, en dan opnieuw bevochtigd worden om nieuwe verbindingen aan te gaan. De muziek van Debussy bevloeit de dans en schudt het materiaal telkens opnieuw dooreen." 

GESELECTEERD VOOR HET THEATERFESTIVAL 2021.

De pers over 'Piano Works Debussy':

  • "Een instantklassieker. (...) Bij momenten om te huilen zo mooi." (De Standaard, 05 okt 2020 ★★★★)
  • ”Een warm bad met gouden kaarslicht. (...) Deze twee vrouwen maken van Piano works Debussy een weldadig klanken- en beeldenbad.” (Knack Focus ★★★★)

In samenwerking met CC de Spil Roeselare.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

CHOREOGRAFIE Lisbeth Gruwez. MUZIEK Claude Debussy. PERFORMANCE Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier. ARTISTIEKE ASSISTENTIE Maarten Van Cauwenberghe. DRAMATURGIE Bart Meuleman. LICHTONTWERP Stef Alleweireldt & Gilles Roosen. SCENOGRAFIE Marie Szersnovicz. GELUID Alban Moraud & Maarten Van Cauwenberghe. TECHNISCH DIRECTEUR Ruben Wolfs. PRODUCTIELEIDER Kato Wilms. PRODUCTIE Voetvolk vzw. COPRODUCTIE KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Le Fonds de dotation du Quartz, Theater Freiburg, Klarafestival, ADC Genève, Vooruit Gent, Liepaja concert hall Great Amber, Festival d’Avignon & MA scène nationale – Pays de Montbéliard. RESIDENTIES KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Kunstencentrum NONA, Ultima Vez, Les Brigittines & Le Quartz. SPREIDING IN SAMENWERKING MET Key Performance MET DE STEUN VAN Kunstencentrum NONA, de Vlaamse Gemeenschap & de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Overheid 

Ontdek ons aanbod