ECOPOLIS 2024

Fair(er) futures festival
Hope needs action!
za 28 sep ’24 en zo 29 sep ’24
28 sep ’24
en
29 sep ’24

Voor het vijfde jaar op rij vindt er een editie van Ecopolis in Kortrijk plaats. Ecopolis is een plek voor dialoog tussen auteurs, wetenschappers, doeners, activisten en kunstenaars over verantwoordelijkheid en betrokkenheid. We kijken voorbij de grenzen van identiteit en leeftijd en focussen op het verbinden van generaties – hoe we elkaar kunnen versterken in plaats van naar elkaar te wijzen –  want de toekomst ligt niet enkel bij de jongeren.

Zaterdag 28.09.'24: Iemand moet het doen (BUDASCOOP)

Tijdens deze editie zetten we bezorgdheid rond het klimaat om in engagement. Net nu is het tijd om te luisteren naar diverse stemmen, om rechtvaardige oplossingen te formuleren, om radicale keuzes te maken, om een betere toekomst te formuleren. Kortom, om in actie te schieten want hope needs action.

15:00 Keynotes door Amir Bachrouri, Sabrine Ingabire en Chris Keulemans

Drie schrijvers zetten de toon en openen op zaterdag Ecopolis, elk vanuit hun eigen generatie en achtergrond. Moderatie: Anushka Melkonian.

16:15 De stem van de jongeren

Jongeren worden de hoop op de toekomst genoemd, maar wijzen ons op de erfenis van de vorige generatie(s). Vier kunstenaars leggen hun oor te luisteren bij de volgende generatie en schrijven samen de klimaatagenda. Samen presenteren ze de resultaten van de workshops. Moderatie: Anushka Melkonian.

18:30 Keynote Sander Heijne: Het is jouw schuld niet, maar je kan er wel iets aan doen

In klimaatdiscussies wordt de schuld maar al te snel in de schoenen van ‘de ander’ geschoven. De Nederlandse onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne kijkt verder dan de schuldvraag en gaat op zoek naar constructieve oplossingen. 

20:15 The dreamer is the one listening to the dream –  Peter Aers

Wat zijn de verhalen die door de kieren van onze landschappen in onze dromen sijpelen? In deze lecture performance deelt kunstenaar, filosoof en boomverzorger Peter Aers een tweejarig onderzoek naar (nacht)dromen. 

21:30 Poëtische activistische wandeling door de stad

Transdisciplinaire kunstenaar Lucia Palladino en Lieve Zusjes Stoere Broers trekken  je mee op een poëtische activistische wandeling door de stad, het bos in. 

Tickets voor zaterdag


Zondag 29.09.'24: Wie luistert nog? (BUDASCOOP)

Hoewel de aarde ons allemaal aanbelangt, is het klimaat niet voor iedereen een prioriteit. In tijden van politieke verschuivingen wordt die kloof in de maatschappij ook heel zichtbaar. Staan we nog open voor elkaar of horen we enkel de luidste stemmen?

13:00 Prijsuitreiking schrijfwedstrijd KifKif

Oikois en Kifkif organiseerden een schrijfwedstrijd rond klimaatracisme. 

14:00 Interview Nicolas Lunabba (in het Engels)

De Zweedse schrijver en jongerenwerker Nicolas Lunabba debuteerde met Ben je verdrietig als ik doodga?, een hartverscheurende memoire over vriendschap en liefde tussen beschadigde mensen, en een aanklacht tegen de politiek die zo veel jongens aan hun lot overlaat. Interviewer: dirk Vandenberghe.

15:00 Panelgesprek met Wytske Versteeg, Sarah Vanhee, Einat Tuchman & Nicolas Lunabba (in het Engels)

Tickets voor zondag

17:00 Jana De Kockere, Ferre Vuye - 'The Cosmic Meaning Illusion' *

(* de voorstelling 'The Cosmic Meaning Illusion' is niet inbegrepen in het zondagticket. Tickets voor deze voorstelling kan je hier reserveren.)


Ecopolis is een organisatie van Avansa MZW, kunstencentrum BUDA, Durf2030, Grootouders voor het Klimaat, KU Leuven Kulak, Letterzetter, Lieve Zusjes Stoere Broers, Oikos, Masereelfonds, Reset Vlaanderen, Schouwburg Kortrijk, Bibliotheek Kortrijk en Stad Kortrijk.