(c) Sanna van den Elzen

Op de Sofa: Anaïs van Ertvelde

Avansa + wit.h + Schouwburg Kortrijk
Handicap: geen beperking, wel bevrijding
do 16 jan ’25 20:00
16 jan ’25
20:00
  • 16 jan ’25
    20:00
    Concertstudio (Conservatoriumplein 1)

Anaïs Van Ertvelde, geboren met een korte rechteronderarm, ontdekte dat een handicap meer is dan een fysieke beperking. In haar boek 'Handicap' pleit ze voor een andere kijk op handicaps en maatschappelijke verandering. Tijdens deze Op de Sofa deelt ze - in gesprek met Sandy Snoeck - haar zoektocht naar autonomie en (on)zichtbaarheid, en benadrukt dat handicaps een probleem van de hele samenleving zijn.

Anaïs Van Ertvelde werd geboren met een korte rechteronderarm. Voor haar een vanzelfsprekend gegeven, dacht ze. Vooral andere mensen leken er vragen bij te hebben.

Achter die handicap gaat veel méér schuil, zo ontdekte ze. Een handicap staat nooit op zichzelf. Wat vertelt de wereld ons over handicap, en omgekeerd: wat kan handicap ons over de wereld vertellen? Want, zo zegt ze: “handicaps zijn veel meer het probleem van ons allen dan het probleem van een minderheid”.

Ze schreef er haar boek ‘Handicap’ over. Daarin pleit Anaïs Van Ertvelde voor een maatschappelijke verandering. En dat begint met mensen anders te laten kijken en denken. “Ik wil een aantal moeilijke vragen stellen over keuzes die we als vanzelfsprekend beschouwen.”

Tijdens deze Op de Sofa vertelt Anaïs Van Ertvelde in gesprek met Sandy Snoeck en andere gasten over haar intieme en soms heftige zoektocht. Het is een verhaal over autonomie en afhankelijkheid, over de norm en daarvan afwijken, en over (on)zichtbaarheid. “Je wordt altijd bekeken, maar je ziet jezelf nergens terug.”

Anaïs won met haar boek 'Handicap: een bevrijding' de J. Greshoff-prijs voor essay, een van de prestigieuze Haagse Literatuurprijzen

Lien Anckaert (°1989) en Lara Jakoba Breine (°1992) zijn twee jonge vrouwen en allebei kunstenaar. Hun gezamenlijke wereld is een uniek universum. Ze spreken een bijzondere taal, niet zonder humor en een knipoog maar steevast oprecht. In hun beelden ontmoeten de populaire cultuur en de oude kunsten elkaar moeiteloos, omarmd door muziek en dans. In hun werk staat de vrouw(elijke kunstenaar) centraal. Seksualiteit als een feministisch standpunt. 
Ze willen via hun werk de sociale structuren in onze maatschappij laten instorten en breken met de gangbare zaken.

In samenwerking met vzw wit.h & Avansa.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar punten of geniet van een verhoogd kortingstarief als je daar recht op hebt.